Treornas krusidullkoja

24.08.2018 kl. 15:13
Årskurs tre bekantar sig med hur man levde förr i tiden och klarade sig i naturen, med naturens material. Som en del av undervisningen har klassen fått fläta en ståtlig koja på skolgården under ledning av hantverksläraren Lelde Burve från Lettland.

- Vi använder samma teknik som vävarfågeln bygger sitt bo; flätar grenarna, berättar Lelde, och tillägger att det är viktigt att tjocka grenar fördelas jämt både upptill och nertill i kojan så att konstruktionen blir stadig. Tack vare den ovala formen kan man till och med klättra upp på taket! 

 

Eleverna har själva fått samla materialet som består av björk, rönn och pil. Förutom att använda egen muskelkraft i att böja grenarna har de fått använda kniv, yxa och sax. 

 

- Barnen fick också fläta fat, så att de får ta något hem med sig, berättar Lelde.

 

För Lelde som är utbildad Steinerpedagog har det varit nytt att ha en så ung grupp.

 

 

 

- De här är dom yngsta jag byggt med, ofta har jag sjunde och åttondeklassister. Men jag är imponerad! Barnen har fått öva uthållighet och varit jätteduktiga!

Kojan är ett tvärvetenskapligt projekt, genom vilket eleverna lär sig grunderna i matematik, geometri och fysikens lagar: hur bygger man en cirkel, och hur kojans konstruktion ska hålla tyngd. 

 

 

 

 

Varje dag som eleverna har byggt på kojan har avslutats med en återblick: vad gjordes och hur. Vilket material användes. 

- Man ser på trä på ett annat sätt när man arbetar med det, konstarerar Lelde och tillägger: förutom verktygen har barnen använt muskelkraft för att böja grenarna. 

Leldes besök avslutades med en liten takläggningsfest där åk 3 bjöd ettorna och tvåorna på kex från egenflätade fat. Till slut gick hela klassen in i kojan, bra rymdes de!

 

RestaurangAmica - Förskolan!

 


Meny26.9-30.9, Förskola

 

Fredag
Lunch    Citronglaserad tofu ( A, L), Potatismos (A, G, L)

Mellanmål    Aprikoskräm (A, G, M, Veg), semla, grönsaker/frukt

 

Meny3.10–7.10, Förskola

Måndag
Lunch    Grönsaksbullar (*, A, G, L, M)
Curry- och gräddfilssås (A, G, L)
Fullkornsris (*, G, L, M, Veg)    
Mellanmål        Vaniljkräm (A,G,L), sylt, grönsak


Tisdag
Lunch        Strömmingsfärsbiffar (A, L)
Potatismos med morot (A, G, L)
Gräddfilssås med dill (A, G, L)
Mellanmål        Gröt på ekoveteflingor (A, M, Veg), Krusbärskräm (G, M), frukt
    


Onsdag    
Lunch        Rödkål- och rödbetagratäng (A, Veg, G, M)
Kokt potatis (G, M, Veg)
Mellanmål        Semlor (L), ost (L, G) grönsak


Torsdag
Lunch        Spenatsoppa (A, *, L), ägg, frukt
Mellanmål        Rispirog av råg (L), ost (L,G), grönsak/frukt


Fredag
Lunch        Kryddig grönsaks- och potatisfrestelse (A, G, *, L)
Mellanmål        Yoghurt (L,G), müsli, frukt/grönsak

 

Smaklig måltid!    
Amica-ravintola
Rudolf Steiner-Koulu
Lehtikuusentie 4
00270 Helsinki    
0504409086    

helsinginsteinerkoulu@amica.fi    

VL =    Laktosfattig    L  =    Laktosfri    G   =    Glutenfri    M =    Mjölkfri
A   =    innehåller allergen    Veg =    Vegansk rätt    VS  =    Innehåller färsk vitlök