Treornas krusidullkoja

24.08.2018 kl. 15:13
Årskurs tre bekantar sig med hur man levde förr i tiden och klarade sig i naturen, med naturens material. Som en del av undervisningen har klassen fått fläta en ståtlig koja på skolgården under ledning av hantverksläraren Lelde Burve från Lettland.

- Vi använder samma teknik som vävarfågeln bygger sitt bo; flätar grenarna, berättar Lelde, och tillägger att det är viktigt att tjocka grenar fördelas jämt både upptill och nertill i kojan så att konstruktionen blir stadig. Tack vare den ovala formen kan man till och med klättra upp på taket! 

 

Eleverna har själva fått samla materialet som består av björk, rönn och pil. Förutom att använda egen muskelkraft i att böja grenarna har de fått använda kniv, yxa och sax. 

 

- Barnen fick också fläta fat, så att de får ta något hem med sig, berättar Lelde.

 

För Lelde som är utbildad Steinerpedagog har det varit nytt att ha en så ung grupp.

 

 

 

- De här är dom yngsta jag byggt med, ofta har jag sjunde och åttondeklassister. Men jag är imponerad! Barnen har fått öva uthållighet och varit jätteduktiga!

Kojan är ett tvärvetenskapligt projekt, genom vilket eleverna lär sig grunderna i matematik, geometri och fysikens lagar: hur bygger man en cirkel, och hur kojans konstruktion ska hålla tyngd. 

 

 

 

 

Varje dag som eleverna har byggt på kojan har avslutats med en återblick: vad gjordes och hur. Vilket material användes. 

- Man ser på trä på ett annat sätt när man arbetar med det, konstarerar Lelde och tillägger: förutom verktygen har barnen använt muskelkraft för att böja grenarna. 

Leldes besök avslutades med en liten takläggningsfest där åk 3 bjöd ettorna och tvåorna på kex från egenflätade fat. Till slut gick hela klassen in i kojan, bra rymdes de!

 

Restaurang Amica - Förskolan!

 

Meny 22.5-26.5.2023, Förskola


Måndag
Lunch    Soja- och grönsaksbolognese (G, Veg, M), Fullkorns ekopasta (M, Veg)

Mellanmål    

Tisdag
Lunch    Morotsbullar (VEG, G, L, M), kokt potatis,  Yoghurt- och persikasås (G, L)    

Mellanmål    Matsäck


Onsdag    
Lunch    Batatpurésoppa (L, G)
Efterrätt    Frukt

Mellanmål    Gröt (M, Veg), mangokräm, frukt/grönsaker

Torsdag
Lunch    Chili con vege (Veg, G, M, VS), Fullkornsris (G, M, Veg)

Mellanmål    Rågröt med jodgubbar och havre (L), bröd, frukt/grönsaker


Fredag
Lunch             Roliga fiskbiffar (L, M, ILM, A), Gräddfilssås med gräslök (G, L) Potatismos (G, L)

Mellanmål    Morotsplättar (L), rårörda bär (G, L, M, Veg), frukt/grönsaker

 

Meny 29.5-2.6.2023, Förskola

Måndag
Lunch    Vegebullar G, L, M, VEG, yoghurtsås L, G,
Potatis L, G, VEG, M    
    
Mellanmål        Fruktsallad (VEG, M, G, L), bröd, ost, grönsak/frukt


Tisdag
Lunch    Medelhavets ost- och grönsakssås med tomat L, G
Fullkorns ekopasta L, M, Veg
        

Mellanmål        Matsäck
    

Onsdag    
Lunch        Vöner-lasagnette L, VEG, M
    

Mellanmål        Bananyoghurt, bröd, ost, grönsak/frukt


Torsdag
Lunch        Regnbågsforellsoppa L, G, Frukt

Mellanmål        Grahamsgröt med blåbär (Veg, L, M), bröd, grönsak/frukt


Fredag
Lunch    Grönsakspinnar G, L, M, Veg
Curry- och gräddfilssås G, L
Klyftpotatis G, ILM, L, M, Veg
    

Mellanmål        Gröt, fruktpuré, bröd, frukt/grönsak

                   

Till lunch serverar vi alltid råg- och knäckebröd, matfettsblandning och sallad eller grönsaker.

 

Smaklig måltid!    
Amica-ravintola
Rudolf Steiner-Koulu
Lehtikuusentie 4
00270 Helsinki    
0504409086    

helsinginsteinerkoulu@amica.fi    

VL =    Laktosfattig    L  =    Laktosfri    G   =    Glutenfri    M =    Mjölkfri
A   =    innehåller allergen    Veg =    Vegansk rätt    VS  =    Innehåller färsk vitlök