Hur är det att jobba som modell?

21.03.2017 kl. 10:02
Ibland måste man ta ledigt från skolan, speciellt då man får ett modelluppdrag i Paris.

Charlotta Ahonen som går i 12B spenderade 10 dagar på Paris modevecka i början av mars. Efter att ha sysslat med modelljobb i ett par år i Finland fick hon modelljobb i Paris av japanska märket Sacai.

 

I praktiken är modelljobb inte så glamoröst som det kan låta. Charlotta beskriver sina arbetsdagar som ett enda bytande av kläder i 10 timmar, och visar bilder från ett kaotiskt bakre rum med klädhögar. Uppdraget gick ut på att visa upp Sacais höst- och vinterkollektion i ett showroom där inköpare från hela världen väljer vilka kläder de ska ha i sina butiker.

 

 

Det var Charlottas andra gång i Paris på modelluppdrag. Senast var hon där förra sommaren en månad, och sprang från en casting till en annan. Det var mycket tack vare den månaden hon nu fick Sacaiuppdraget på modeveckan.

 

- Jag hade ungefär 15 castings per dag hos olika märken. Det kunde gälla fotografering, modevising eller showroom -uppdrag, säger Charlotta och fortsätter: Man måste vara bra på att sälja sig själv, det finns alltid 200 andra som vill ha samma jobb.

 

På en casting gäller det alltså att visa sin bästa sida och ge av sin personlighet. Dels måste man vara energisk och glad, men inte för glad, för det kan uppfattas som fake, menar Charlotta. Man ska också studerat in sig litet på märket så man vet hurdan stil de har; vissa märken är mer lekfulla, medan andra har en tuffare image.

Charlotta började på finska modellagenturen Paparazzi för ett par år sedan, då hon var 16 år.    

 

  - Många vänner och bekanta hade uppmuntrat till att prova på att vara modell för att jag är så lång, berättar hon.

 

 

Charlotta är 180 cm. Hon berättar att är man kortare än 175cm får man knappast något jobb. Modebranschen är hård, och kraven på utseende kan ibland uttryckas i rätt nedslående kommentarer.

 

   - Nog har man hört att agenturer kan kommentera något i stil med “10 cm ska bort från midjan”.     

 

Det gäller att vara jättestark. Självförtroendet har Charlotta byggt upp genom teater, både i skolan och på fritiden.

 

 -  Jag har fått så mycket ut av Steinergymnasiet. Jag ville hit [från Munksnäs högstadium], just på grund av att skolan har betoning teater och drama och gav chansen att jobba med professionella skådespelare och regissörer.

 

Klass 12B har under sin gymnasietid satt upp pjäserna Flykten och Kanske dags att börja nu och under produktionerna arbetat med skådespelarna Seija Metsärinne och Fabian Silén.

 

 -  Jag har lärt mig så mycket om scenkonst här på skolan! Fabian var också min handledare då jag gjorde mitt specialarbete, som var en sketch om buss 195,     berättar Charlotta.

    

I två år har Charlotta också varit med i musikteaterutbildningen Nya Tadam. Den episoden tar slut nu i maj med pjäsen Connected, som har premiär 13 maj på Svenska teatern. Nästa år vill Charlotta satsa på studentskrivningarna, men är ändå frestad att söka in till Tadam för en andra omgång.

Modelljobbet är kul, och Charlotta har fått gå modevisningar (catwalks) här hemma i Finland för bl.a. Marimekko, Aalto-universitet och Elle Style Awards. Jobbet har gett vänner från över hela världen, under Parisvistelserna bodde Charlotta i så kallade modellägenheter tillsammans med andra tjejer från olika länder.. Samtidigt konstaterar hon krasst att man inte kan syssla med modelljobb hemskt länge. Det är vanligt att börja som 16 åring och sluta som 30.

Den stora drömmen är teater och Charlotta riktar sig helhjärtat in på Teaterhögskolans inträdesprov 2018.

 

 Fanny Malmberg

 Restaurang Rudolf


20.5        Fredag
Tonfiskpasta (L)
Tomatpastagrätang (V)
Grönsallad (V, G)

23.5     Måndag
Vegetarisk bolognese (V, G)
Ångkokt potatis (V, G)
Ärter (G)
Grönsallad (V, G)

24.5        Tisdag
Broilerrisotto (L, G)
Kidneybönsrisotto (V G)
Riven morot (V, G)
        

25.5     Onsdag

Vegetarisk lasagne (L)
Grönsallad (V, G)

 

30. 5       Måndag

Skinklåda (L, G)

Rotsaks-linslåda (V, G)

Rödbeta (V, G)

Grönsallad (V, G)

 

31.5        Tisdag

Asiatisk grönsakssås (V, G)

Fullkornsris (V, G)

Riven morot (V, G)

 

 

1.6           Onsdag

Fiskbiffar (L, G)

Vegetariska biffar (V, G)

Ångkokt potatis (V, G)

Melonsallad

 

2.6           Torsdag

Soppdag (L, G)

Rågbröd (V)

 

 

3.6          Fredag

Hotdog

Isglass