Utbyte till Odense

21.04.2017 kl. 21:11
Vi har arbetat en vecka med den danska parallellklassen i Odense Steinerskole

Mellan lördagen den 22 april klockan 11.30 och söndagen 23 april klockan 12.00 deltog 11B från Rudolf Steiner skolan i Helsingfors tillsammans med studerande från klasserna 9 - 12 vid Steinerskolen i Odense i rollspelet Unga på flykt.

Ungefär tjugo frivilliga unga vuxna människor från Danska Röda Korset organiserade spelet. De deltog utan lön eller andra fördelar än önskat att ge ungdomar en känsla av att hur det är att vara flykting. Fyra huvud lärare hjälpte i bakgrunden, men en rad lärare och två kökspersonal stödde spelet i kulisserna.

Det var frivilligt att spela med, men började man spela så måste man spela enligt reglerna för att spelet skulle kännas riktigt. Alla i spelet hade en roll att spela. Instruktörerna spelade flera roller, medan eleverna hade en enkelt identitet. Enbart om man nått sin personliga gräns, drog man i nödbromsen, lämnade sin identitet och gick ut av spelet. Det var ytterst viktigt att spelarna följde reglerna och spelade med. Om man inte klarade improvisera och bidra aktivt med sin rollfigur och börja störa spelets dynamik, kunde man på också instruktörernas initiativ bli tagit ut ur spelet. Det att dra i nödbromsen skulle vara ett individuellt beslut, tagit av eleven om den nått sin personliga gräns eller av instruktören som hade som uppgift att bedöma om en spelare störde för de andra.

Unga på flykt följer på sätt och vis samma princip som finns i improvisationsteater. Där får skådespelarna ett tema från publiken, och uppgiften för skådespelarna är hela tiden att bidra aktivt med material till händelserna. Man är hela tiden «on», eller med andra ord inställd att spela vidare i de situationer som dyker upp. Alla kritiska känslor över andras initiativ, är på sätt och vis förlamande för spelets utformning och utveckling. Det kan vara extremt påfrestande för den som måste spela med. Situationerna är ofta obehagliga och kaster en ut ur sin bekvämlighetsson.

Viktigt för arrangörerna är att ge deltagarna en känsla av hur det känns att vara en flykting i olika situationer. Inga känslor är fela känslor. Alla känslor ger en möjlighet att lära sig något om flyktingarnas situation. Många känslor kan vara mycket påfrestande. Man upplever förödmjukande, förnedring och andra känslor som uppstår när man är satt i den svagas position ofta med mycket lite rättsskydd. Tankar och idéer ger kunskap, känslorna ger insikt och inlevelse. De öppnar upp för en identifiering av fenomenet. Det blir personligt och kan beröra en. Rollspelet var menat för att förmedla denna dimension. Det ger en möjlighet för deltagarna att identifiera sig med flyktingarna, samtidigt som det blir en möjlighet att möta sina egna känslor. Hur skulle jag reagera i en liknande situation.

 

Rollspelet Unga på flykt blev utvecklat av den danska pedagogen och läraren, Steen Cnops Rasmussen och testades av Dansk pedagogisk råd. Sedan starten i 1997 har tiotusentals ungdomar fullfört rollspelet. På flykt markerar i år, 2017, tjugoårsjubileum.

 

Rollspelet blev i 2007, korad till världens bäste ungdomsaktivitet i Röde Korset inom arbete med att befrämja mångfald och att hindra intolerans, diskriminering och social uteslutande. Prisen utdelades 21. november 2007 i Genève på generalförsamlingen till Det internationella förbund av Röda Kors- och Halvmåne-föreningar, IFRC.

Vi har arbetat med temat i olika grupper. Också här i Odense mötte vi flyktingar och fick ställa dom frågor om hur det är att komma till ett nytt hemland. Två män från Syrien, som båda hade fått fem års upphållstillstånd berättade om sin situation. Den ena hade drömmer om att studera språk i Danmark, Den andra arbetade som frisör. Som avslutning spelade vi fotboll med dom. Det blev en munter och mycket livlig kamp.

Jostein Aarbakke

 Restaurang Rudolf


20.5        Fredag
Tonfiskpasta (L)
Tomatpastagrätang (V)
Grönsallad (V, G)

23.5     Måndag
Vegetarisk bolognese (V, G)
Ångkokt potatis (V, G)
Ärter (G)
Grönsallad (V, G)

24.5        Tisdag
Broilerrisotto (L, G)
Kidneybönsrisotto (V G)
Riven morot (V, G)
        

25.5     Onsdag

Vegetarisk lasagne (L)
Grönsallad (V, G)

 

30. 5       Måndag

Skinklåda (L, G)

Rotsaks-linslåda (V, G)

Rödbeta (V, G)

Grönsallad (V, G)

 

31.5        Tisdag

Asiatisk grönsakssås (V, G)

Fullkornsris (V, G)

Riven morot (V, G)

 

 

1.6           Onsdag

Fiskbiffar (L, G)

Vegetariska biffar (V, G)

Ångkokt potatis (V, G)

Melonsallad

 

2.6           Torsdag

Soppdag (L, G)

Rågbröd (V)

 

 

3.6          Fredag

Hotdog

Isglass