CERN är beläget i staden Genève och grundades efter andra världskriget då man ville nå toppnivå i den europeiska forskningen efter en djup svacka under krigstiden. Idag kan vi tacka centret för bland annat internet och pekskärmar som de utvecklade redan på 1980-talet!
Den första partikelacceleratorn såg dagens ljus 1956. Den senaste, Large Hadion Collider (LHC), byggdes 2008.
På CERN upptäcktes år 2012 Higgsbosonen – en materiapartikel som är en komponent i Higgsfältet som genomsyrar hela universum och beskriver varför partiklar har massa.
Men det finns också antiamteriapartiklar som är materians motsats.
I partikelacceleratorn (LHC) som finns 100 meter under jorden, undersöks vad som händer då de olika partiklarna kolliderar. De åker i ett rör i en hastighet som uppnår 99% av ljusets hastighet. Kollisionerna dokumenteras av en kamera som tar 40 000 bilder per sekund.
Men vad är det för nytta med detta? Tack vare forskningen som görs i CERN kan vi idag ta magnetröntgen som effektivt upptäcker cancer. Antimateria partiklarna kommer i framtiden att revolutionera cancervården eftersom de genom energiladdning kan förstöra cancerceller.
Men liksom med internet och pekskärmar får vi vänta 30 år till förrän tillämpningen av forskningen utvecklats.
CERN är ett internationellt samarbete med så gott som alla världens länder inblandande med en årsbudget på 12 miljarder euro. Det är här grundforskningen sker, och rönen utvecklas vidare i medlemsländerna. Finlands del av kakan är två procent.
Årligen tar CERN emot 18 skolgrupper för att bekanta sig med verksamheten.