Skådespelaren Gogo Idman har sedan början av mars jobbat med eleverna från 10B och 11B i årets tvärkonstnärliga projekt som baserar sig på den grekiska myten om Orfeus och Eurydike.
För Idman var det nostalgiskt att återvända till Rudolf Steinerskolan där han själv var elev från 1986 till 1999. Bland lärarna finns för honom ännu bekanta ansikten. Men Mikaelsalen är ny.
- Proportionerna är annorlunda. Korridorerna och klasserna känns mindre, men nog känner man till alla vrår här. Men det är jätteroligt att vara tillbaka! Jag har bara varit här en gång, på julfesten 2007, sedan jag blev student.
Då Idman gick här i skola fanns ännu inte något som hette det tvärkonstnärliga projektet. Men man hade skådespel på femte, åttonde och tolfte klassen minns han. På trettonde klassen hoppade han med i tolvornas skådespel och fick alltså en dubbelportion teater i gymnasiet. Då var det Tobias Zilliacus som regisserade Den kaukasiska kritcirkeln, av Bertolt Brecht. Det var stämningen i att skapa tillsammans som var så medryckande. Idag är Idman professionell skådespelare och det här är första gången han regisserat en större grupp.
- Jag har gjort en del egna projekt där jag regisserat mig själv, men jag är ju inte regissör till utbildningen. Jag är van att jobba autonomiskt så att skapa helhetsbilden för en så här stor grupp är krävande.
Under projektets gång har eleverna fått göra olika dramaövningar, där de övat rytm- och rumskänsla, koncentration och gruppdynamik. Under ett så intensivt projekt som detta märker man hur snabbt eleverna utvecklas. Det innebär också mycket ansvar av alla inblandade, att tillsammans bygga upp en helhet där scenografi, koreografi och text samspelar.
- Jag hoppas att alla elever har insett att stora projekt är möjliga bara om alla är med och drar sitt strå till stacken säger Idman och tillägger: Det viktiga har nog varit hela processen som leder till slutprodukten, pjäsen. Det är viktigt att den processen får tillräckligt tid och att alla hinner utvecklas med den.
Vad tar du själv med dig från det här projektet?
- Jag har fått en större insikt om och mera respekt för lärare och hela läraryrket. Jobbet kan ibland vara väldigt tungt, men är samtidigt givande!
I skådespelet Myten om Orfeus och Eurydike dyker studerande från klass 10 och 11 lekfullt in i myternas värld med berättarteater, skådespel, dans, sång, musik och eurytmi.
I projektet har musiklärare Pia Sjöblom stått för musikinstuderingen, finskaläraren (och före detta balettdansaren!) Pekka Yli-Marttila för koreografin och klass- och eurtytmilärare Margaretha Lindgren för eurytmin.
I sommar kan man se Gogo Idman på Sveaborgs äventyrstur för barn Sveaborg och hemlighetens nyckel.