Treornas krusidullkoja

24.08.2018 kl. 15:13
Årskurs tre bekantar sig med hur man levde förr i tiden och klarade sig i naturen, med naturens material. Som en del av undervisningen har klassen fått fläta en ståtlig koja på skolgården under ledning av hantverksläraren Lelde Burve från Lettland.

- Vi använder samma teknik som vävarfågeln bygger sitt bo; flätar grenarna, berättar Lelde, och tillägger att det är viktigt att tjocka grenar fördelas jämt både upptill och nertill i kojan så att konstruktionen blir stadig. Tack vare den ovala formen kan man till och med klättra upp på taket! 

 

Eleverna har själva fått samla materialet som består av björk, rönn och pil. Förutom att använda egen muskelkraft i att böja grenarna har de fått använda kniv, yxa och sax. 

 

- Barnen fick också fläta fat, så att de får ta något hem med sig, berättar Lelde.

 

För Lelde som är utbildad Steinerpedagog har det varit nytt att ha en så ung grupp.

 

 

 

- De här är dom yngsta jag byggt med, ofta har jag sjunde och åttondeklassister. Men jag är imponerad! Barnen har fått öva uthållighet och varit jätteduktiga!

Kojan är ett tvärvetenskapligt projekt, genom vilket eleverna lär sig grunderna i matematik, geometri och fysikens lagar: hur bygger man en cirkel, och hur kojans konstruktion ska hålla tyngd. 

 

 

 

 

Varje dag som eleverna har byggt på kojan har avslutats med en återblick: vad gjordes och hur. Vilket material användes. 

- Man ser på trä på ett annat sätt när man arbetar med det, konstarerar Lelde och tillägger: förutom verktygen har barnen använt muskelkraft för att böja grenarna. 

Leldes besök avslutades med en liten takläggningsfest där åk 3 bjöd ettorna och tvåorna på kex från egenflätade fat. Till slut gick hela klassen in i kojan, bra rymdes de!

 

 Restaurang Compass Group

Meny      25.9-30.9.2023
Måndag
Lunch        Kycklingbullar L, M, Currysås L, G, potatis G, L, M, Veg, ILM    
Vegetarisk lunch    Veganska grönsaksbullar L, VEG, M, Tomatsalsa L, G, VEG, MGrötlunch        Risgrynsgröt (L, G)

Tisdag
Lunch        Kyckling Kung Po L, G, M, ris
Vegetarisk lunch    Mifu-paprikagryta med tomat L, G, pasta
Grötlunch          Gröt på ekokornflingor (L, M, Veg)    

Onsdag

Lunch    Grönsaksbullar L, G, M, Pumpa- och yoghurtsås L, G, Potatismos L, G
Vegetarisk lunch    Vöner-lasagnette L, VEG, M
Grötlunch        Hirsgröt (G, Veg, M, L)

Torsdag
Lunch        Regnbågsforellsoppa L, G
Vegetarisk lunch    Morots- och majspurésoppa L, G
    
Grötlunch        Ekologisk gröt på rågflingor (*, A, L, M, Veg)
Efterrätt        Apelsin-banankräm G, L, M, Veg
        
Fredag
Lunch        Kycklingfrestelse L, G
Vegetarisk lunch    Kryddad grönsaks- och potatislåda L, G
Grötlunch        Ekologisk havregrynsgröt (L, M, Veg)

Lördag        Matsäck

Meny     2.10–6.10.2023

Måndag
Lunch        Bolognesesås L, G, M, Pasta
Vegetarisk lunch    Sojabolognese L, G, VEG, M    
Grötlunch        Risgrynsgröt (L, G)
          

Tisdag
Lunch        Kebabfrestelse L, G Köttmakaronilåda L    
Vegetarisk lunch    Grönsaksrisotto med tofu VEG, M, G, L    
Grötlunch          Gröt på ekokornflingor (L, M, Veg)    

Onsdag

Lunch        Kycklingsoppa L, G, M  
Vegetarisk lunch    Krämig batatpurésoppa L, G
Grötlunch        Ekologisk gröt på fyra sädesslag (L, M, Veg)
Efterrätt        Frukt
        
Torsdag
Lunch        Margherita makaronilåda L
Vegetarisk lunch    Chili con vege L, VEG, M, Ris
Grötlunch        Ekologisk gröt på rågflingor (*, A, L, M, Veg)

        

Fredag
Lunch        Fiskbullar G, ILM, L, M, Potatismos L, G, Gräddfilssås med gräslök G, L
Vegetarisk lunch    Rödbetskroketter G, ILM, L, M, Veg

Grötlunch        Ekologisk havregrynsgröt (L, M, Veg)

 

Till lunch serverar vi alltid råg- och knäckebröd, matfettsblandning och sallad eller grönsaker.

helsinginsteinerkoulu@amica.fi    

VL =    Laktosfattig    L  =    Laktosfri    G   =    Glutenfri    M =    Mjölkfri
A   =    innehåller allergen    Veg =    Vegansk rätt    VS  =    Innehåller färsk vitlök