Är politik intressant? Riksdagsvalet är snart här!

13.03.2019 kl. 13:38
Onsdagen 13.3.2019 ordnades en valpanel på skolan inför kommande riksdagsval för högstadie- och gymnasieeleverna. I panelen deltog Senja Keränen, Centerpartiet, Bicca Olin, De Gröna, Freja Pontan Svensk Ungdom och Veera Hellman, Samlingspartiet.

Publiken tilldelades röda och gröna lappar med vilka de fick rösta för eller emot argument, också panelisterna fick röstkort. På den allra första frågan - är politik intressant? - fördelades de röda och gröna lapparna rätt jämt i publiken, medan panelisterna givetvis ivrigt viftade med sina gröna kort. Här finns det mycket att jobba på med andra ord!

Under panelen berördes en hel del viktiga teman: hur borde en vettig utbildningpolitik se ut, vad gick snett med hälsovårdsreformen, är Finland (tillräckligt) jämställt och hur borde vår miljöpolitik utvecklas?

Panelisterna var mera ense än oense, men nyansskillnader finns såklart i partiernas profileringar och deras kandidater. En viktig fråga för våra gymnasiestuderande är ifall studentexamen ska ersätta inträdesproven till höskolorna. 
 

Bicca Olin (Gröna) menade att inträdesproven borde ersättas med lämplighetstest, och studentexamen utvecklas så att kompetensen man fått under hela gymansietiden tas i beaktande. Veera Hellman (Saml) tyckte däremot att inträdesproven ska hållas kvar, men vägen till högskolestudier borde öppnas upp mer och till exempel underlätta att komma in via öppna universitetets kurser – det är bra att kunna prova på en utbildning innan man börjar den.

Alla panelister skulle gärna se att resurserna för utbildningssektorn höjs så att det satsas mer på studienhandledning. Senja Keränen (C) poängterade att tröskeln att söka stöd ska hållas låg, det ska finnas någon att tala med innan problemen hopar sig, och att studiehandledningen borde bli mer individualiserad. Freja Pontan (SU) vill också se fler lärare i skolorna.

Ifall denna panel fick regera skulle translagen vara en av de första saker som revideras så att tvångssterilieringen slopas. Också vårdledigheten skulle ses över och ett mer mångkulturellt finländskt samhälle välkomnas. Den unga generationens politker är miljömedvetna avfallssorterare som hellre cyklar än kör bil.

Men hur ska man då engagera unga väljare? Borde 16 åringar få rösträtt? I nuläget är de facto fler unga än någonsin politiskt engagerade och intresserade av att påverka sin omgivning och framtid. Detta framgår ur den färska Ungdomsbarometern som publicerades den 12 mars.

Bicca Olin (Gröna) hade några konkreta tips: 


- Nu får man rösta första gången i 18-20 års åldern beroende på hur valen infaller. Men det är en väldigt hektisk tid i livet. Man kanske är på utbyte, flyttar hemifrån till en ny ort, reser – och på det sättet missar man var och hur man ska rösta den första gången. Det skulle vara viktigt att få in rutinen redan i skolan. Om rösträtten skulle ges åt 15 åringar kunde det finnas valbås i skolans matsal och man kunde gå med kompisarna och rösta.

Första veckan i april ordnas skolval, där eleverna får rösta fram sina riksdagskandidater. Kanske dessa röster räknas på riktigt nästa omgång?

 Restaurang Rudolf

18.5        Måndag

      Grönsaksrisotto ( v,G)

      Grönsallad (V,G)

    

19. 5.   Tisdag

      Grönsaks-potatisfrestelse (V,G)  

     Riven morot och kål

 

20.5         Onsdag

                Medelhavets grönsakssoppa (v,g)

                 Havrebröd och ost