Treornas krusidullkoja

24.08.2018 kl. 15:13
Årskurs tre bekantar sig med hur man levde förr i tiden och klarade sig i naturen, med naturens material. Som en del av undervisningen har klassen fått fläta en ståtlig koja på skolgården under ledning av hantverksläraren Lelde Burve från Lettland.

- Vi använder samma teknik som vävarfågeln bygger sitt bo; flätar grenarna, berättar Lelde, och tillägger att det är viktigt att tjocka grenar fördelas jämt både upptill och nertill i kojan så att konstruktionen blir stadig. Tack vare den ovala formen kan man till och med klättra upp på taket! 

 

Eleverna har själva fått samla materialet som består av björk, rönn och pil. Förutom att använda egen muskelkraft i att böja grenarna har de fått använda kniv, yxa och sax. 

 

- Barnen fick också fläta fat, så att de får ta något hem med sig, berättar Lelde.

 

För Lelde som är utbildad Steinerpedagog har det varit nytt att ha en så ung grupp.

 

 

 

- De här är dom yngsta jag byggt med, ofta har jag sjunde och åttondeklassister. Men jag är imponerad! Barnen har fått öva uthållighet och varit jätteduktiga!

Kojan är ett tvärvetenskapligt projekt, genom vilket eleverna lär sig grunderna i matematik, geometri och fysikens lagar: hur bygger man en cirkel, och hur kojans konstruktion ska hålla tyngd. 

 

 

 

 

Varje dag som eleverna har byggt på kojan har avslutats med en återblick: vad gjordes och hur. Vilket material användes. 

- Man ser på trä på ett annat sätt när man arbetar med det, konstarerar Lelde och tillägger: förutom verktygen har barnen använt muskelkraft för att böja grenarna. 

Leldes besök avslutades med en liten takläggningsfest där åk 3 bjöd ettorna och tvåorna på kex från egenflätade fat. Till slut gick hela klassen in i kojan, bra rymdes de!

 

 Restaurang Amica

 

Meny  22.5-26.5.2023


Måndag
Lunch        Bolognesesås (G, L, M, VS), Pasta (L, M, Veg)
Vegetarisk lunch    Soja- och grönsaksbolognese (G, Veg, M, L)
Grötlunch           Risgrynsgröt (L, G)


Tisdag
Lunch        Grönsakskroketter (L, M, G, *, Veg, VS, ILM), Kokt potatis,
Yoghurt- och persikasås (A, G, L)    
Vegetarisk lunch    Grönsaksrisotto (L, G)
Grötlunch           Gröt på ekokornflingor (L, M, Veg)

Onsdag
Lunch        Kycklingsoppa (L, G, M)
Vegetarisk lunch    Batatpurésoppa (L, G)
Grötlunch        Hirssgröt
Efterrätt        Frukt

Torsdag
Lunch        Kyckling i teriyakisås (L, G, M)
Vegetarisk lunch    Chili con vege (A, Veg, G, M, VS), Fullkornsris (G, M, Veg )
Grötlunch        Ekologisk gröt på rågflingor (A, M, Veg)


Fredag
Lunch    Fiskbullar (A, M, G) Gräddfilssås med gräslök (A, G, L)
Potatismos (A, G, L)
Vegetarisk lunch    Olika grönsaksbiffar
Grötlunch        Ekologisk havregrynsgröt (A, M, Veg)

 

Meny   29.5-2.6.2023

Måndag
Lunch        Kycklingbullar L, M, Currysås L, G, Potatis L, G, VEG, M    
Vegetarisk lunch    Grönsaksbullar L, M yoghurtsås L, G
Grötlunch          Risgrynsgröt (G, L)        


Tisdag
Lunch        Tonfisksås L, Pasta L, VEG, M
Vegetarisk lunch    Medelhavets ost- och grönsakssås med tomat L, G
Grötlunch          Gröt på ekokornflingor (L, M, Veg)                 

Onsdag
Lunch        Vöner-lasagnette VEG, M, L
Vegetarisk lunch    Havre-bondbönorbullar VEG, M, L, Potatismos L, G
Grötlunch        Ekologisk hirsgröt (G, M, Veg)

Torsdag
Lunch        Regnbågsforellsoppa L, G
Vegetarisk lunch    Morots- och majspurésoppa L, G
Grötlunch        Ekologisk gröt på rågflingor (L, M, Veg)        
Efterrätt        Frukt


Fredag
Lunch        Kycklingnuggets L, M
Curry- och gräddfilssås G, L
Klyftpotatis G, ILM, L, M, Veg
Vegetarisk lunch    Grönsakspinnar G, L, M, Veg
Grötlunch        Ekologisk havregrynsgröt (L, M, Veg)

 

Till lunch serverar vi alltid råg- och knäckebröd, matfettsblandning och sallad eller grönsaker.

helsinginsteinerkoulu@amica.fi    

VL =    Laktosfattig    L  =    Laktosfri    G   =    Glutenfri    M =    Mjölkfri
A   =    innehåller allergen    Veg =    Vegansk rätt    VS  =    Innehåller färsk vitlök