- Vi använder samma teknik som vävarfågeln bygger sitt bo; flätar grenarna, berättar Lelde, och tillägger att det är viktigt att tjocka grenar fördelas jämt både upptill och nertill i kojan så att konstruktionen blir stadig. Tack vare den ovala formen kan man till och med klättra upp på taket!
Eleverna har själva fått samla materialet som består av björk, rönn och pil. Förutom att använda egen muskelkraft i att böja grenarna har de fått använda kniv, yxa och sax.
- Barnen fick också fläta fat, så att de får ta något hem med sig, berättar Lelde.
För Lelde som är utbildad Steinerpedagog har det varit nytt att ha en så ung grupp.
- De här är dom yngsta jag byggt med, ofta har jag sjunde och åttondeklassister. Men jag är imponerad! Barnen har fått öva uthållighet och varit jätteduktiga!
Kojan är ett tvärvetenskapligt projekt, genom vilket eleverna lär sig grunderna i matematik, geometri och fysikens lagar: hur bygger man en cirkel, och hur kojans konstruktion ska hålla tyngd.
Varje dag som eleverna har byggt på kojan har avslutats med en återblick: vad gjordes och hur. Vilket material användes.
- Man ser på trä på ett annat sätt när man arbetar med det, konstarerar Lelde och tillägger: förutom verktygen har barnen använt muskelkraft för att böja grenarna.
Leldes besök avslutades med en liten takläggningsfest där åk 3 bjöd ettorna och tvåorna på kex från egenflätade fat. Till slut gick hela klassen in i kojan, bra rymdes de!