Skolstarten är en milstolpe i barnets utveckling. Förväntningarna inför det nya är stora både hos barnet och föräldrarna. Klasslärarens uppgift är att skapa en trygg gemenskap i klassen, så att alla elever blir uppmärksammade.
Det rytmiska elementet, som genomsyrar allt skolarbete, utgörs under det första skolåret av sånger och ramsor samt rutiner som skapar struktur i barnets vardag. Genom sagans värld, där barnet möter både det goda och det onda, skapar barnet så väl yttre som inre bilder som ligger som grund för senare begreppsbildning. Under det första skolåret får barnet lära sig sticka. I arbete med båda händerna aktiveras båda hjärnhalvorna - teori och praktik sammanknyts.
Efter sommarlovet återvänder glada och hurtiga barn till skolan. Det är lätt för läraren att inleda det andra skolåret och dyka in i fablernas och legendernas värld. Det goda och onda som utgjorde kärnan i berättelsestoffet under åk1 möter andraklassisten i människonaturens tudelning via fabler och legender. Stora helheter spjälks småningom upp i mindre och mera nyanserade delar. Barnen virkar handdockor i handarbetet.
Nioåringen, som befinner sig i ett brytningskede i sin utveckling, skapar sitt eget, trygga inre rum med hjälp av det rika berättelsestoffet som behandlar vår kultur och vårt ursprung. I handarbetet tillverkar barnen en rya eller något annat traditionellt hantverk.