67483.jpg

ÄT FÖR ATT MINSKA DET EKOLOGISKA FOTAVTRYCKET

01.02.2019 kl. 14:50
Annukka Valkeapää från Världsnaturfonden WWF besökte skolans högstadie- och gymnaiseelever för att tala om hur vi alla kan välja att äta mer klimatvänligt.

 

Vid det här laget vet så gott som alla att det har en skillnad vad man sätter i sig, inte bara hälsomässigt men också med tanke på klimatavtrycket våra matvanor skapar. 

 

WWF är inte direkt känd som den organisationen som talar om klimatsmart ätande, utan associeras mer till djur- och naturskydd. Men enligt Annukka Valkeapää har man rätt så nyligen insett den enorma miljöpåverkan vår matkulturi västvärlden har. Exempelvis skövlas regnskog för en allt växande matindustri – och även om regnskogen i Finland är en främmande biotop är soja en vanlig djurföda som odlas i sydligare länder men som vi matar våra kossor och grisar med. 

Annukka Valkeapää stod på Mikaelsalens scen, som löst gissat är kring 35 kvadratmeter, och undrade för hur många man kunde odla vegetarisk mat på ett sådant område? Och hur är det om vi lägger in kött i måltiden?

Eleverna fick gissa sig fram: Den vegetariska maten kunde tänkas räcka åt 50 personer medan ”köttodlingen” gissades räcka åt sju personer. 

 

- Jag vet inte exakta antal, men förhållandet är alldeles rätt. Det krävs sju gånger så mycket resurser för kött än för en växtbaserad kost.

Om alla skulle konsumera som vi finländare skulle inte ens tre planeter räcka till. 

 

Men Annukka Valkeapää vet att det är väldigt personlig fråga hur man äter. 

- Jag försöker inte säga att alla ska sluta äta kött, men att se över hur mycket och hurdant kött man äter. Det finns mer hållbara alternativ, och det är en stor sak att minska på köttkonsumtionen, menar Valkeapää och tipsar om tex. nötkött av kossor som fått beta på naturliga betesmarker och att broiler har ett betydligt mindre avtryck än nötkött överlag.

 

Som övning fick eleverna på förhand räkna hur mycket resurser skulle sparas under ett år ifall alla skolor i Finland bytte ut EN dag med kött till helt vegetarisk mat. Resultaten imponerar: 

Två miljoner kilogram rått kött, 14 miljarder liter vatten, 27 kvadratkilometer markområde skulle sparas, medan koldioxidutsläppen skulle minska med 15 000 ton. Dessutom skulle över 10 000 grisar, 1300 kossor, samt över 400 000 hönor besparas. 

Vi är på väg mot rätt riktning: Under hösten gick Restaurang Rudolf in för att servera vegetarisk mat två gånger i veckan. 

- Man märker inte ens att det är vegetarisk mat, kommenterar en elev i publiken.

Vi kan helt enkelt äta oss till en bättre värld!

Fanny Malmberg

 Restaurang Rudolf

 

12.12 Tisdag 

Spenatplättar 

Potatismos (L,G) 

Lingonsylt 

Fyrkornsgröt (V) 

 

13.2 Onsdag 

Pasta Carbonara (L,G) 

Rökt jalotofupasta (V,G) 

Hirsgröt (V,G) 

 

14.2 Torsdag 

Nudlar med broiler (M) 

Vegetarsik nudlar (V) 

Råggröt (V) 

 

15.2 Fredag 

Gräddig vegetarisk soppa (L,G) 

Rågbröd (V) 

Äpplepaj